Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макарани ще приеме предложението на италианската федерация по гимнастика

Емануела Макарани и ансамбъла на Италия на олимпийските игли в Токио
Снимка: news.italy24.press

На извънредно заседание продължило  над 3 часа, италианската федерация по гимнастика отстрани Емануела Макарани  от поста главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Италия.Тя  остава треньор на ансамбъла. Целта е да го класира за Олимпиадата в Париж. По всичко изглежда, че Макарани ще приеме това решение.  Тя е  разследвана от спортната прокуратура и от регионалните на Монца и Бреша за предполагаемо малтретиране и психологически натиск над състезателки.

Президента на италианската федерация по гимнастика Герардо Теки, обясни, че решението Макарани да остане треньор на ансамбъла  не е било гласувано, а взето от него след като изслушал изказванията на заседанието,  мнението на президента на ИОК Джовани Малаго, на родителите на гимнастичките, самите гимнастички и психоложката на тима  и уточни: „Нейната задача – на Макарани  е да  класира тези момичета на Олимпиадата, които са фантастични. Смятам, че ще приеме,  така, ще има възможност да се защитава”. Отговорът на Емануела Макарани не закъсня:” С чувство на уважение  взимам  предвид  решението на съвета на федерацията, уважение, което изпитва към институциите, за които работя”. Тя споделя още, че президентът на федерацията Герардо Теки  й се обадил ,  доволен от решението, защото „след задълбочените анализи беше потвърдено, че средата е здрава  и спортът на високо ниво се прави с хора, които се чувстват комфортно в тази среда. Той беше щастлив, че не е загубил едно богатство” , уточнява Макарани пред агенция АНСА. Звучи като съгласие!!!
От федерацията се надяват, че спортната прокуратура към нея, която разследва именитата треньорка за предполагаемо малтретиране на състезателки, ще се произнесе до 2-и февруари. Макарани трябва да представи своята защита до 24-и януари и да изчака решението на спортния трибунал. На 2- и февруари  предстои ново заседание на федерацията по гимнастика. Тогава ,трябва да бъде връчен мандата на Емануела Макарани само като треньор на ансамбъла – пост, който тя би трябвало да приеме, защото  от главен треньор до само треньор на ансамбъла e един вид  понижаване на нейната позиция до сега, на която бе издигната през 2018-а година – Главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика. Означава, че вече няма да е на върха ,за да отговаря за цялостната дейност на този спорт в Италия. Временно, тази длъжност сега заема президента на федерацията по гимнастика Герардо Теки. На 2-и февруари ще бъде приет и  бюджета на федерацията по гимнастика, включително и на художествената, който ще включва новия договор на Емануела Макарани и на асистентката й Олга Тишина.  

Трябва да кажем, че ден преди извънредното заседание на федерацията по гимнастика, край международния гимнастически център в Дезио, гимнастички от различни местни клубове и родителите им изразиха солидарност към Емануела Макарани. Тя е 56-годишна бивша гимнастичка и тренира  националния отбор от 26 години насам. От Олимпиадата в Атина през 2004-а до сега ансамбъла  има  59 медала: 3 олимпийски,  36 са от  световни първенства, а 20 от европейски. Смята се, че решението Макарани да остане като негов треньор е политически успех на самия ансамбъл единен с нея.  Остава да се класира за Олимпиадата в Париж догодина. 


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени