Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Париж до София - разказ чрез писма от 90-те, намерени на боклука

Снимка: Светослва Кузманова

Актрисата Ина Добрева представя любопитна документалната инсталация в столичната галерия Depoo. Изложбата се казва - "Намерих тези писма". Тя проследява хронологията на събитията от намирането на писмата до срещата на живо с авторката на писмата.

В изложбата са събрани близо три десетилетия житейска история на едно момиче тогава, днес жена на 50, заминало да учи в Сорбоната в Париж в началото на 90-те години.  

Преди повече от 10 години Ина Добрева, тогава все още студентка, спасява няколко ръчно написани писма от боклука в столичния квартал „Лозенец“.

 Авторът ми се оказва жена на име Милена, която описва преживяванията си в Париж като българска студентка.

"Аз видях изхвърлените вещи и писма преди над 10 години. Взех само писмата от чужбина, защото през 90- те години такива писма не бяха често срещани. Това бяха писма от Милена, тогава млада, до неин български приятел от кв. "Лозенец".

От първия миг, след като прочетох писмата, тази жена ми стана симпатична, заради критичната си мисъл, свобода на духа и изказ, тази бунтарска мисъл...Намерих я след търсене в социалните мрежи....

Когато се видяхме в Париж, тя ми разказа за живота си, сега вече 50 - годишна.

Така се запознахме, радвам се, чя тя прие да се срещнем. И така разбрах как тя е заминала и как е живяла в това бурно десетилетие зад граница.

Това е една силна и смела жена", разаказа в "Закуска на тревата" Ина Добрева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна