Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виетнамският президент подаде оставка

Нгуен Суан Фук.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виетнамският президент Нгуен Суан Фук подаде оставка, след като Виетнамската комунистическа партия го призна за виновен за нарушения и неправомерни действия на длъжности лица под негово ръководство, предаде Ройтерс, позовавайки се на виетнамската информационна агенция.

В миналото 68-годишният Фук е бил премиер на страната, а предимно церемониалния пост на президент заема от по-малко от две години, припомня БТА.

Все още не е ясно кой ще встъпи в длъжност на негово място. "Съвсем наясно с отговорностите си пред партията и народа, той подаде оставка, напуска работа и се пенсионира", съобщи централният комитет на партията, цитиран от виетнамската информационна агенция. Появиха се много спекулации за оттеглянето на Фук след уволнението на двама вицепремиери, работили под негово ръководство, докато той бе начело на правителството.

По информация на партията за миналата година 539 партийни членове са били подложени на наказателно преследване или са били обект на дисциплинарни мерки заради корупция и "умишлени закононарушения", включително министри, висши служители и дипломати. Полицията е разследвала 453 случая на корупция, което бележи ръст с 50% спрямо предходната година.

"Като премиер в периода 2016-2021 г. той положи големи усилия в ръководството, насочването и управлението на превенцията и контрола срещу Covid пандемията, постигайки важни резултати", отбеляза все пак правителството.

За да влезе в сила, оставката на Фук трябва да бъде одобрена от парламента. Законодателният орган ще свика извънредно заседание тази седмица. Във Виетнам властта е разпределена между четири "стълба": секретаря на управляващата партия, президента, премиера и председателя на парламента.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!