Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България на Европейското първенство по киберсигурност в Норвегия

Снимка: Архив

България сформира първия си национален отбор по киберсигурност с таланти между 14 и 25-годишна възраст. Подкрепа за това оказва Министерството на електронното управление.

Целта е страната ни за пръв път да участва на Европейското първенство по киберсигурност (EU Cybersecurity Challenge -2023) което ще се проведе през октомври т.г. в Норвегия. То се организира от ENISA(Агенция на Европейския съюз за киберсигурност) с амбицията да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в цяла Европа.

До момента престижният кибер форум е имал седем издания. През 2022 г. лидер сред участниците става отборът на Дания.

Повече подробности пред Радио София разказаха Петър Кирков - националният координатор по киберсигурност за България, и Евгени Събев – главен треньор и организатор на отбора (▼).


В отбора ще има 5-има души до 20 години и 5-има - на възраст между 20 и 25 години.

По време на официалното състезание ще има различни задачи, които ще тестват различните качества на участниците. Затова те трябва да разбират от уеб, хардуерни технологии. В третия ден от първенството ще има екипи които ще нападат и ще се защитават, обясни Кирков.

От началото на кампанията има голям интерес и доста запитвания. По темата има достатъчно материали и публикации. Много от младите хора вече имат познания.

Киберсигурността е в основата на дигитализацията. Когато хората малко знаят за тази дейност, те се страхуват от цифровизацията, дори от технологиите като цяло, коментира Събев. Той допълни, че ако дадена компания спонсорира участието на българския отбор, ще има възможност да представи дейността си, с което да привлече за работа най-добрите от кибер талантите.

Установен е дефицит на такива специалисти не само у нас, а и в цяла Европа.

Освен всичко друго това европейско първенство ще постигне и тази цел – ще увеличи интереса на младежите към тази сфера на дейност.

Целта на България е не само участието на наши младежи на първенството през октомври 2023-та, а и през всяка следваща година, изтъкнаха Петър Кирков и Евгени Събев.

За да научите още по темата, чуйте разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!