Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Out of Space – out of Time, изложба на Слав Недев в галерия "Аросита"

4
Снимка: галерия „Аросита“

Изложбата "Извън пространството – извън времето" е най-новата изложба на Слав Недев, подредена до 30 януари в галерия "Аросита". Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура”.

Експозицията проследява актуалните творчески търсения на художника. Представените живописни произведения са създадени през изминалата година и отразяват един много личен аспект от артистичната същност на художника – светът на сънищата и несъзнаваното. 

Изкуството на Недев ни пренася в залети от равномерно спокойна и студена светлина градски пространства, където времето сякаш е спряло и ние попадаме в метафизическа безвременност. Всеки един от елементите в композициите му са сякаш парчета от пъзел, които сами се нареждат веднага щом бъдат зърнати. Площадите и архитектурните структури, изградени с прецизността на архитект, сенките и фигурите имат своето символно и метафорично значение, изграждайки една своеобразна микровселена, която бихме могли да интерпретираме нееднозначно.

Неговите протагонисти, застанали на границата между реалността и съня, между настоящето и бъдещето, ни разказват историите си чрез своето безмълвие. Тези съновидени градски пейзажи със своята атмосфера на меланхолия и тревожност, но и на мечтание и копнеж ни завладяват моментално и ни застига едно силно емоционално усещане за заобикалящия ни свят, за споделените и недоизказани неща, оставени на нашата съпричастност и въображение. – пише за изложбата нейният куратор д-р Боряна Вълчанова.

А Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с художника Слав Недев.

Снимки – галерия Аросита и Слав Недев, личен архив
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна