Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на пуканките

Дядо Киро за хубавите пуканки: Проста работа за умни хора

Дядо Киро с пуканките
Снимка: Емилия Николова

На 19 януари отбелязваме Световния ден на пуканките. Чуят ли думата пуканки, варненци правят асоциация с бай Киро, известен още като "дядото с пуканките". По лична карта е Кирил Георгиев, а адресната регистрация на количката му с пукана царевица е до Фестивалния и конгресен център.

Уличният търговец е варненска легенда. Неотдавна за него бе заснет филм, а рапъри го възпяха в песен.

"Властелинът на пуканките" е на 80 години. Вече 20 години в пек и студ продава сладки, солени и смесени пуканки. Смята, че тайната на успеха му се крие в постоянството. Обяснява, че оригиналната рецепта е за бели и солени пуканки. От тях продава повече. Купуват ги българите и хората от Балканите. Сладките са предпочитани от руснаци, украинци, турци и германци.

"Машината за пуканки е антикварна, 19-годишна е", казва бай Киро. Смята, че ако купи нова и модерна машина, едва ли ще работи повече от два-три дни.

Царевицата, която използва  е от южна Африка, Турция, Франция, Аржентина, САЩ и Украйна. Не се снабдява с българска царевица, защото според него не е добре почистена, лошо е пакетирана, не е сертифицирана и не отговаря на стандартите за качество.

Признава ми, че си има тайна за хубавите пуканки, но никога няма да ми я каже.

Кирил Георгиев няма почивен ден. "Ами аз сега какво правя, почивам си. Обичам да работя и да уважавам клиента, който е слязъл от Владиславово, за да си купи от моите пуканки."

Всеки ден неуморният пенсионер си хапва пуканки, "за да следи за качеството, защото то е най-важно".

Пуканките съдържат противоракови фибри и прочистват чревния тракт от полипи, обяснява бай Киро - "както чистиш тръбите за печката с четката."

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна