Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тръст за социална алтернатива": Защо да няма безплатни и хартиени, и електронни учебници

Снимка: Ани Петрова

Много деца у нас отпадат от училище заради бедност. Липсата на безплатни учебници и транспортните затрудненияпри придвижването им от вкъщи до училище и обратно оказват негативно влияние върху учениците и възпрепятстват достъпа им до образование, показва анализ на Фондация "Тръст за социална алтернатива". 

Безплатните учебници повишават оценките на учениците, сочат изводите от анализа. Огнян Исаев от "Тръст за социална алтернатива":

 "Законодателят се ангажира с предоставянето на безплатни учебници на всички ученици от 1-ви до 12-и клас. Това е на път да се реши, но тук някак си дойде един доста изкуствен спор бих казал, дали учебниците да са електронни или на хартия. Ние бихме казали: защо да няма и двата вида учебници".

Разстоянието между Ракитово и Велинград например е по-малко от 12 км, но има деца, които са принудени да се придвижват с таксита до класната стая, обръщат внимание експертите:

"Транспортната свързаност в България е изключително лоша, тоест от малки населени места, дори вече от малки градове, липсва транспорти ли липсва редовен такъв до по-големите градове, камо ли осигурен гарантиран транспорт, който да извозва учениците".

От 2011 година до момента по проекта "Равен шанс" на Фондация "Тръст за социална алтернатива" са отпуснати над 4500 стипендии на повече от  1700 ученици. Целта е повече ученици да завършват средно образование.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени