Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора самостоятелна изложба на фотографа Емил Рашковски

Емил Рашковски
Снимка: Личен архив

Галерия “Синтезис“ представя втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски – "Здравей, лято!". 

Откриването на изложбата е на 19 януари от 18.00 ч.

Всяка зима в продължение на повече от пет години авторът документира следите от бивак културата в горите около язовирите "Широка поляна", "Беглик" и "Батак" в Западните Родопи.

Придвижвайки се със ски, той се натъква на всевъзможни обиталища: каравани, лодки, палатки, навеси, кухни, бани, тоалетни, дори цели къщи и бунгала. Някои лагери са обозначени с табели – „Бивак Айляк“, „Ной“ или „Пивница При Бай Дон“, а наоколо са изписани народни умотворения като "Малка та ракия е бягане от отговорност“ и "Който пее, зло не мисли“.


“За мен фотографията е език на изразяване, по този начин комуникирам със света. Това също е и начин да достигам до места, до които не бих могъл да достигне в битието си на нефотограф. До различни места и хора, извън моя социален кръг например“, казва Емил Рашковски в ефира на “Нашият ден“.

Казва още, че го вълнува времето, в което живее:

“Всеки един фотограф, осъзнато или неосъзнато, регистрира заобикалящия го свят такъв, какъвто е в настоящото време. В този смисъл всички теми, които са част всекидневието ми, начинът на живот, злободневието, което ме заобикаля, са темите, които най-много ме интересуват“.

“Интересна тема за мен от дълги години е взаимодействието на човека с околната среда. Изследвам това чрез различни мои проекти“, посочва още той в интервю за БНР.


Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна