Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно поевтиняване на някои зеленчуци в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър значително намаляват цените на почти всички основни хранителни стоки, съобщи Службата за защита на потребителите към търговското министерство, като представи резултатите от наблюдението на пазара през декември. Годишната инфлация в страната през 2022 г. е 8,1%, обяви Статистическата служба.

Рекордно поевтиняване – с до 97%, се отбелязва при някои зеленчуци, като краставици и домати.

През декември в сравнение с ноември е отчетено значително понижение – до 18%, и при цените на всички брашна, но в същото време хлябът поскъпва с 5,8%.

Спад на цените с до 23% има при замразената риба.

Прясното месо през декември е струвало с почти 4% по-малко, отколкото през ноември. С около 4 - 5% надолу се движат цените на сиренето и киселото мляко.

250 основни потребителски продукти в 400 магазини в цялата страна са обхванати в наблюдението на пазара, което се извършва всеки месец от Обсерваторията по цените към търговското министерство, посочиха от Службата за защита на потребителите.

Според обявените днес от Статистическата служба данни за инфлацията в Кипър през 2022 г., храни и безалкохолни напитки поскъпват с 12,6% през изминалия декември спрямо декември 2021 г., но в сравнение с предишния месец ноември цените им са 2,9% по-ниски.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна