Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сензори за измерване качеството на въздуха стимулират учители и ученици да проветряват класните стаи

Снимка: Ани Петрова

130 сензори за измерване качеството на въздуха работят от края на миналата година в три училища и една детска градина в РусеТе са предоставени безвъзмездно от фирма за внос на безжични смарт устройства, която е и инициатор на кампанията "Знаеш ли какво дишаш?". Цел на тази кампания е да повиши обществената информираност за рисковете за здравето, които крие лошото качество на въздуха. 

Дарените устройства измерват влажността, температурата и количеството на въглеродния диоксид в класните стаи на Математическата гимназия "Баба Тонка", на основните училища "Любен Каравелов" и "Отец Паисий", както и в занималните на частна детска градина. Те са монтирани в детската градина и трите училища в Русе през ноември миналата година. 

Какво измерват те, както и какви са рисковете при установени отклонения от нормите за въздуха, обяснява Христо Атанасов, изпълнителен директор на компанията, дарила датчиците: 

"Датчиците измерват температура на въздуха на помещението, влажност, съдържание на въглероден диоксид. Ако температурата е ниска, ставаме податливи на вируси, ако е висока - ставаме разфокусирани. Ако влажността е висока, по-бързо и лесно се разпространяват вируси, могат да се активират заболявания на кожата, очите, алергии. При по-висока влажност може да се образува и мухъл. Въглеродният диоксид над нормата води до среда, подходяща за разпространение на вируси, започваме да не сме фокусирани, чувстваме се отпаднали, спи ни се". 

Какво показват измерванията на показателите на въздуха в помещенията на трите училища и детската градина в Русе? 

"Температурата е в нормални граници. Лятото ще е интересно какво ще е охлаждането, защото повечето училища нямат охлаждане. За влажността все още няма данни. Пиковите стойности на въглероден диоксид достигат до 3-4 пъти над приетите норми... Средни стойности между всички стаи и всички училища, които мерим, са два пъти над нормата". 

Два и половина месеца след монтажа на устройствата средните стойности на въглеродния диоксид във въздуха на помещенията намаляват с 30 до 40 на сто. Обяснението: "Учителите и учениците се сещат, че трябва да се проветри". 

Ако стойностите на въздуха са извън норма, датчиците могат да сигнализират със звук или с LED индикатор, което обаче пречи на учебния процес. За да не се пречи на работата на учители и ученици, е избран друг вариант, при който датчиците предоставят информация за качеството на въздуха, без да сигнализират за това звуково - през безжична мрежа предават данните на сървър и учителите имат акаунти, за да проверят, директорът има екран.  

Освен монтиране на датчици в класните стаи кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" предвижда и обществени дискусии по темата за качеството на въздуха, който дишат децата и учениците в градините и училищата. Една от тях вече се състоя наскоро в Русе. Други осем обществени дискусии за качеството на въздуха в училищата и детските градини предстои да се проведат в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин. 

Сензори за качеството на въздуха функционират и в занималните на една от детските градини в града. Градината функционира като ведомствена към верига частни лечебни заведения, в които работят родителите на децата. Алис Муртезова, административен директор на веригата, разказва: "Родителите бяха предварително уведомени. И те се съгласиха. Първите седмици наблюдавахме стойностите непрекъснато. Повиши се самоконтролът на педагозите и помощния персонал, направиха си график за проветряване на помещенията. Не сме позволявали на датчиците да се активират". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!