Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът срещу енергийната стратегия

Снимка: Алами/Ройтерс

Енергийната стратегия на България, която правителството представи преди дни, обслужва интересите на мафията и подхранва корупционния потенциал. Бизнесът не приема документа, който трябва да се реализира в следващите тридесет години и обяви, че настоява за преразглеждането на Плана за възстановяване в частта за енергетиката. 

Целите, заложени в енергийната стратегия на правителството, са объркани, без баланс на производството и потреблението, с пропуски и липса на финансова обезпеченост. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев:

"Проекти, които са грандомански, граничат или са отвъд научната фантазия, но за сметка на това са заредени с огромен корупционен потенциал. Тази стратегия, която беше представена, удовлетворява интересите на всеки клан на електроенергийната мафия".

Критиките към енергийната стратегия дойдоха от всички национално представени работодателски организации. Бизнесът настоя за мерки срещу свръхпечалбите в енергетиката, които да пазят от корупционни схеми. 

Евгени Иванов от КРИБ поиска повишаване на капацитета и активността на КЕВР за разследване и санкциониране на пазарни злоупотреби и пазарна концентрация. 

Според председателя на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов това ще е поредната стратегия, която ще остане само на хартия:

"Това само тези, които го предлагат, са го виждали. Не е редно работодателските организации да научават за обявяването на тази стратегия в четири часа предния ден".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна