Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз фолк концерт в Перник

20 фолклорни песни от България и Сърбия ще бъдат представени в джаз аранжимент. Концертът ще се състои тази вечер в театралния салон в Двореца на културата в Перник.

Джаз фолк концертът цели популяризиране на културно-историческото наследство на трансграничния регион България – Сърбия. Музикалното събитие е част от проект, партньори по който са пернишкото сдружение „Локално наследство” и фондация „Нишвил” от град Ниш, съседна Сърбия.

"На сцената ще бъдем 10 български изпълнители и 10 изпълнители от Сърбия, които също ще представят тяхната музика. Ще имаме и две съвместни изпълнения, като едното ще бъде „Омиле ми, Ягодо” на Гюрга Пинджурова, което ще изпълним заедно българи и сърби. Знаете, че тази песен е на междата, на границата- и като звучност, и като темперамент, и като мелодийка. А другата е „Нишка баня”- една много популярна песен”, разказва Венцислав Андонов- ръководител на Народния оркестър към Двореца на културата.

Българските песни са подбрани от народната певица Валерия Момчилова, която ще бъде и един от изпълнителите. В частта чист джаз ще й партнира Маргарита Зарева. През месец август концертът ще бъде представен в Ниш по време на традиционния джаз фестивал.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени