Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година връчват първите награди "Логопед на годината"

Безплатни консултации с логопед организира платформата Логопедия.бг

Снимка: obrazovanie.guru

Кампания за безплатни консултации с логопед организира за пети път платформата Логопедия.бг. Консултациите ще се проведат от 13 февруари до 10 март и ще завършат на 11 март, когато ще бъдат връчени за първи път наградите „Логопед на годината“.

Родителите могат да запишат час за безплатна консултация през сайта Логопедия.бг, където са публикувани имената и телефоните на специалисти от цялата страна, които ще участват, каза за Радио Варна Ива Александрова, логопед и създател на платформата Логопедия.бг. Записването се извършва по телефона, като има възможност един родител да запише консултация при различни специалисти, уточни тя. Безплатни консултации ще дават специалисти  от страната, включително Варна, Добрич и Бургас.

При нормално развитие първите си думи детето трябва да каже на 1 година и 1-2 месеца, каза Ива Александрова. В края на втората си година трябва вече да изрича цели фрази, дори и да не казва съвсем правилно думите. Ако детето не проговори до три годишна възраст, значи има проблем и родителите трябва да потърсят консултация със специалист логопед, съветва Александрова.

Най-честата причина за проблеми в говора при децата е ранното им застояване пред телевизори, таблети и смартфони.

През месец март отбелязваме Европейския ден на логопедичната терапия(6-ти март), който българските логопеди разпознават и като свой професионален празник, затова и фокусът на кампанията е през този месец. Надсловът тази година е „Провери за да знаеш!“ и се фокусира върху създаването на навици за регулярни консултации с логопед. По този начин специалистите напомнят, че само така може пълноценно да бъде проследено езиково-говорното развитие на децата, както и да бъде създадена устойчива превенция на риска от изоставане в развитието на комуникативните умения.

Наградите „Логопед на годината“ ще бъдат връчени след като родители номинират своя логопед в платформата Логопедия.бг. На същото място ще се проведе гласуване и така ще се определи кой е най-добрият логопед за 2023 година.

Решихме, чрез тази награда, да покажем логопедите, които се грижат за нашите деца, защото все още логопедите в България не се разпознават като водещи специалисти ранно детско развитие, а те са такива, каза още Ива Александрова.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна