Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 15-21 януари 2023

6
Стефан Иванов
Снимка: Neverest Ocean Row

С успех приключи експедицията, наречена “Мисията на Шакълтън”, която проследи маршрута на легендарния британски изследовател и неговия екипаж от началото на миналия век. На 17 януари океанската гребна лодка “Мисис Чипи”, на борда на която е и българинът Стефан Иванов, акостира на остров Лoри (островите Южни Оркни), след като прекоси с гребане около 420 морски мили (777 км) в Южния ледовит океан. Екипажът се е отправил към този остров, тъй като силни напречни ветрове са попречили достигането на първоначално набелязаната цел - Южна Джорджия. Освен това е имало проблем и със здравословното състояние на трима от мореплавателите. Така плаването беше намалено от 1500 км на 777 км и продължи 6, вместо 18 дни, както беше по план.

Сайтът Explorersweb съобщава, че условията са били тежки - 100% влажност, всичко в лодката е било мокро през цялото време заради вълни, достигащи 9 метра, и бурни ветрове със скорост 30-35 възела.

Лодката

Българинът Стефан Иванов обаче обяви, че плаването отговаря на всички изисквания на Океанското гребно общество (Ocean Rowing Society) и се определя като успешно завършена полярна гребна експедиция. Предстои от Книгата на рекордите “Гинес” да обявят няколко постигнати рекорда по време на тази експедиция.


Тя проследи плаването на Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж с тяхната ветроходна спасителна лодка "Джеймс Кеърд", считано от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога. Маршрутът минава през “най-опасното океанско кътче на планетата” - от Антарктида, към о-в Южна Джорджия, покрай нос Хорн.


Сегашната експедиция на 6-членния международен екипаж беше осъществена под флага на The Explorers Club - престижната организация, създадена миналия век в САЩ, която подкрепя проучвателни мисии в различни сфери по целия свят. Целта на “Мисията на Шакълтън” е да се спомогне за опазването на морската екосистема на Антарктида чрез обявяването на нови защитени морски зони в Южния ледовит океан.

Лавина под Фиц Рой

Двама баски алпинисти изчезнаха в масива на Фиц Рой в Патагония. Amaia Agirre и Iker Bilbao са се спускали от върха, след като са го изкачили по маршрута “Афанасиев”. Предполага се, че са били ударени от лавина, която ги е повлякла в цепнатина и ги е засипала с мокър сняг. С тях е имало и трети човек - Josu Linaza, който не е пропаднал и е потърсил помощ. Спасителите от Ел Чалтен обаче са преценили, че условията са крайно неподходящи за провеждането на издирвателна акция. По тяхна оценка шансовете двамата алпинисти да бъдат открити живи са нищожни.


Две тела бяха намерни в района на Дхаулагири в Непал. Те са били открити от германско-италианската свръзка Давид Гьотлер и Ерве Бармас, които са там, за да направят опит за зимно изкачване в алпийски стил на този осемхилядник. По тяхна информация телата са на непалски гидове, загинали вероятно в лавина в района на Френския превал миналата есен, когато там имаше обилни снеговалежи.


Ерве Бармас беше гост на Банско филм фест през 2019 г. Интервю с него можете да прочетете и чуете тук.

Нов маршрут в Патагония

Два алпийски маршрута бяха кръстени на крилатата фраза на футболната легенда Лео Меси, изречена по адрес на играч от Нидерландия след четвъртфиналите на Световното първенство в Катар. Тогава, на пресконференция след победата на аржентинците над отбора Нидерландия, Меси, изнервен от завършилия с дузпи мач, изрече “Qué mirás, bobo? Andá p'allá!" (в превод от испански - “Какво гледаш, глупако? Махай се от тук!”), което стана обект на множество шеги в социалните мрежи, влезе в текстове на песни и беше използвано като надписи на дрехи.


За единия от маршрутите, кръстени така, съобшихме миналата седмица, но тогава още не се знаеше името му. Става дума за линията на Матео Дела Бордела, Лео Геза и Шон Вилануева по източната стена на скалната игла Мермоз в масива Фиц Рой, Патагония - 500 метра, с категория на трудност 7b. По-късно стана ясно, че почти в началото на катеренето каменопад е скъсал едно от двете им въжета, но никой не е пострадал.

По новия маршрут Andá p'allá

По същото време на съседната игла - Guillaumet, други трима алпинисти са направили нов маршрут, който е получил за име втората част от фразата на Меси - “Andá p'allá" (400 м, 7b, А0). Дело е на Факундо Саубидет (Facundo Saubidet), Джере Кастана (Jere Castana) и Санти Скаволини (Santi Scavolini). Те описват 400-метровата линия по западната стена на Гийоме като перфектна цепка с места за заклещване на пръсти, длани и юмруци, плюс глачка плоча. Участък от нея са преминали изкуствено, тъй като е бил мокър и, същевеременно, твърде труден, вероятно 8а.


Днес и утре в Comapedrosa, Андора се провежда кръг от Световната купа по ски-алпинизъм в дисциплините "индивидуално" и "скоростно изкачване". Страната ни е представена от Никола Калистрин. Резултати очаквайте в неделя, в рубриката “Екстремните спортове”.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени