Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чикаго води в класацията на най-натоварените градовете

В Чикаго се шегуват ,че във Ветровитият град има два сезона - Зимен и Ремонтен

2
Снимка: БГНЕС

Чикаго  води в класацията на градовете с най-бавно движение и с най-лоши задръствания в САЩ , а и в световен мащаб.

Това го потвърждават и българите, които живеят и работят в района на Чикаго:

"Трудно - не,но трябва много търпение. Задължително е. Всеки ден попадам в задръстване. На магистрала,по пътища…Зависи. Нормално.Строежи навсякъде. Пътищата се ремонтират. Ами това е начинът на живот тук. Напълно съм съгласен. Ежедневие. Голям град, натоварено с много коли… ", казаха за "Закуска на тревата" на БНР българи, живеещи в Чикаго.


В тази връзка хората тук обичат да се шегуват ,че във Ветровитият град има  два сезона - Зимен и Ремонтен. 

Ново проучване показва, че независимо дали пътувате от града или влизате в града престоят в колата не е малък. Понякога си пътувал на 1 час разстояние и за да влезеш в града се налага да престоиш в колата още толкова. И се оказва, че съвсем не е изненадваща констатацията ,че Чикаго е  градът с най-натоварено и забавено движение в Северна Америка, изпреварвайки Бостън и Ню Йорк дори. 

Професорът по транспорт в университета DePaul Джоузеф Швитерман нарича тази реалност „нелицеприятно отличие за нашия регион“, такова, което не помага на усилията за наемане на големи работодатели, които биха искали  да се преместят да развиват бизнесите си  тук. 

В световен мащаб все още Ветровитият град е много близо до челното място, което за сега  е окупирала  британската столица Лондон. Разликата между двата града в загубата на време прекарано в пълзене с автомобилите е минимална. Задръстванията в 3-ят по-големина американски град удължават пътуването и престоят в колите  с около 155 часа  годишно, а в Лондон само с 1 час повече - със 156 часа. 

За  допълнителният  престой  по улиците и магистралите  на Ветровитият град най-вече в сутрешните и следобедни  часове, когато най-често се пътува към работното място, водачите  плащат сега  с почти 300 долара повече  в сравнение с миналата година, казва статистиката. 

Ник Джармуш от Американската автомобилна асоциация пояснява това, което отдавна е известно, че когато прекарваме продължително време на празен ход на червен светофар или се движим бавно, горенето на автомобила  не е на най-икономичната степен. Това  увеличава разхода на горива и оскъпява  и пътуването, тъй като не се получава най-добрата горивна ефективност. 

И ако задръстванията в САЩ  за миналата година  са стрували на средния шофьор  в долари 869 загубено време, анализаторите изчисляват, че за живеещите в района на Чикаго това се равнява на много повече - на 2618  долара  изгубено време. 

Според  специалистите  ограниченията в скоростта по скоростните пътища  са едната от причините за забавяне на движението. Констатира се още, че значително се е увеличил броят на  малките  камиони за доставка на стоки. В сравнение с 2019 година броят на тези МПС - та е нарастнал с около 20% . Движението на големи камиони също се е увеличило с около 10%.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна