Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В помощ на Рая се обединиха хората от Девин и околните села

Вълна от невиждана съпричастност срещна 13-годишната Рая Абаджиева от Девин, която се бори със заболяването „Сарком на Юинг“. За лечението на Рая са необходими 170 хиляди евро в болница във Франкфурт,  Германия, а средствата са непосилни за семейството й.

Рая е единствено дете в семейството на Таня и Николай. И най-голямото щастие в живота им. Всичко се преобръща след появата на подутина на ръчичката на русокосото момиченце, което кара родителите спешно да потърсят лекарска консултация. Медицинският специалист ги съветва да заминат на лечение в Германия. 

Разбира се, родителите на какво ли не са готови, за да спасят най-ценното в живота- рожбата си. Организират се бързо и заминават във Франкфурт. За съжаление тамошните специалисти потвърждават диагнозата „Сарком на Юинг“, вид рак, формиращ се в костите или меките тъкани. За съжаление в малко място като родния и Девин лошата новина се разпространява със скоростта на светлината.


Всички хора, близки познати и непознати стават съпричастни и готови да помогнат на Рая. Слънчевото момиче обедини всички, каза Росица Барганска, психолог в Средно училище „Христо Ботев“ в Девин и един от инициатори за създаване на благотворителни мероприятия.

В помощ на Рая за кратко време бяха организирани десетки събития в града и съставните села на общината.


Фейсбук групата „Заедно за Рая“ светкавично събра близо две хиляди последователи. Които, апелират за подкрепа и даряват за Рая.
Слънчевата Рая дава кураж на цялото си семейство и благодари на всички, които и помагат в нелеката битка, пред която я е изправил живота в крехката й детска възраст.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!