Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 000 души излязоха на протести срещу правителството на Нетаняхув Израел

Протестът в Тел Авив, 21 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 100 000 души протестираха снощи в Тел Авив срещу новото правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, сочат полицейски данни, предаде ДПА.

Демонстрантите, които се обявяват срещу управляващата коалиция, която е най-дясната в историята на еврейската държава, се събраха за трета поредна съботна вечер на няколко места в централната част на крайбрежния израелски град, допълва БТА.

Участниците развяваха израелски знамена, някои носеха плакати с текст „Спрете края на демокрацията“ и снимки на Нетаняху с надпис „Престъпник“. Бившият премиер на страната Яир Лапид също участва в протеста. Очакваше се броят на участниците да се увеличи в по-късните часове.

Протестите са насочени главно срещу намерението на правителството да отслаби съдебната власт в страната. Съгласно плановете на правосъдния министър Ярив Левин, мнозинството в парламента трябва да получи възможност да утвърждава закони, дори и ако според Върховния съд те са в нарушение на конституцията.

Министър Левин иска още промяна в състава на органа, който назначава съдии. Широкообхватните промени може да се обърнат срещу Нетаняху във водения срещу него процес за корупция, посочва ДПА.

Тази седмица протестите бяха подхранени от решение на Върховния съд. В сряда магистратите се произнесоха, че израелският министър на вътрешните работи и здравеопазването Арие Дери не може да остане на поста си заради няколкото присъди срещу него и направеното миналата година изявление, че ще се оттегли от политиката.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени