Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да направим, за да не бъде аутизмът увреждане сираче?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Учим мозъка как да си построи нови магистрали, за да може да се "пътува" нормално. Децата успяват да възвърнат до голяма степен самочувствието си, стават по-ефективни."

Така американският лекар д-р Хари Шнайдер описва образно своя метод за работа с деца с аутизъм.

Припомняме неговите тези след случая със Сашко от Перник, който повдигна въпроса подготвено ли е обществото за подобни инциденти и какво не знаем за аутизма.

"Мащабът е много голям. Можете да чуете за 1 на 50 деца или за 1 на 100", отчита д-р Шнайдер. По думите му все още има родители, които отричат този проблем и крият децата си у дома.

"Успехът в битката ни с това разстройство се води на два фронта – от една страна да успеем да идентифицираме ранните биомаркери, както при раковите заболявания - началото, зародиша, ако е възможно още в бебешка възраст. Второто ни бойно поле още при най-малките е да приложим новите технологии, за да помогнем на мозъка да се "преформатира", пояснява д-р Хари Шнайдер.

Той "измерва" успеха на метода си според това дали детето е доведено без абсолютно никаква реч, или с по-големи речеви способности.

"Все още аутизмът е увреждане сираче. Не е в топ приоритетите. До много голяма степен този въпрос е подценяван", коментира съпругата на д-р Шнайдер - Дебра Шнайдер, която работи заедно с него.

Според нея обществото трябва да е наясно какво представлява аутизмът и да го приема, а рецептата е в групи за подкрепа, в които семействата на деца с аутизъм да откриват помощ.

"Всички ние живеем в този свят заедно и родителите имат нужда от възможно най-много любов и подкрепа за децата с аутизъм", казва Дебра Шнайдер.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени