Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Outside the Box" – първата изложба на самоуки творци у нас

Първата изложба у нас, която представя над 70 нестандартни и провокативни произведения на български самоуки творци, вече може да бъде разгледана в галерия DOZA. "Outside the Box" беше изложена и в Българския културен институт в Париж. С това страната ни за първи път се изяви в едно от най-интересните течения в световното изкуството – арт брут. До този момент България беше единствената европейска страна, която не е представяна в тази сфера, необичайна и за българската публика.

Арт брут определя изкуството, което е създадено извън границите на официалната култура. "Само по себе си то е доста различно, защото представя една експресия на хора, които нямат претенция  да бъдат артисти“, обясни в "Артефир“ кураторката на изложбата Милена Едвиг. "Това е изкуството на аутсайдерите, но то има една неподправена искреност и действително художественото образование понякога може да те затвори в една концепция, докато тук именно тази липса на претенция дава свобода и е интересно да се види.“

"Outside the Box" включва произведения от седем артисти: Алексей Алексиев, известен като дърворезбаря, който съживява изсъхнали дървета в софийските градини и паркове; Денис Попов – единственият незрящ скулптор в България; Борислава Марчева, за която рисуването е част от арт терапията ѝ, тъй като е диагностицирана с психическо разстройство; Русчо Тихов, самоук артист с необикновен творчески път, починал през 2017 година; Мартин Рангелов, който изработва маски и малки скулптури, наподобяващи излезли от фантастичен филм герои; и добре познатите на публиката, но в други сфери на изкуството, артисти Иво Димчев и Росен Карамфилов.

"В тази изложба авторите са с различен житейски път, на различна възраст и от различни поколения, но това, което ги обединява, е любовта им към изкуството и арт брут като концепция“, добави още Милена Едвиг. Според нея връзката между всички седем самоуки творци се намира във факта, че те изваждат на показ вътрешния си свят. А това, което прави изложбата впечатляваща, е липсата на тема.

"Outside the Box" всъщност е и поредното доказателство, че изкуството лекува.

"Името на течението арт брут идва от художника Жан Дюбюфе и това е неподправеното сурово изкуство. Той обикалял психиатриите, за да търси самоуки художници, които да представят своите произведения. На нас Държавната психиатрична болница в село Церова кория ни предостави архива, който пази от различни пациенти. Естествено, той е анонимен, но и много интересен. Имаме графики от 80-те години, които те ни предоставиха, също и едни много хубави живописни картини“, разказва Милена Едвиг.

В изложбата са включени и творби на известния българо-френски художник Борис Иванов, по-познат като Боре Иванов. За първи път той показва колажите си, вдъхновени от любимия му Париж, в които вгражда преминаващата през него комбинацията от вдъхновение, болка, страдание, свобода, култура и успех.

Повече за изложбата "Outside the Box", или "Извън рамката", можете да чуете в звуковия файл. Тя ще бъде част от галерия DOZA до 4 февруари.

Снимки – галерия DOZA
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени