Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската рецесия може да бъде два пъти по-лоша от очакваното

Предстоящата рецесия в Обединеното кралство може да бъде два пъти по-лоша, отколкото се смяташе досега, според водещи икономически анализатори в авторитетна бизнес консултантската компания.

Намалената държавна подкрепа, по-високите данъци и цялостната влошаваща се перспектива кара анализаторите на компанията "Ърнст и Янг" (EY) да направят заключение, че следващите три години могат да бъдат по-лоши, отколкото бяха очакванията преди три месеца.

През октомври компанията прогнозира свиване с 0,3% на брутния вътрешен продукт през тази година, последвано от ръст с 2,4% през следващата и с 2,3% през 2025 година. Но в актуализираната прогноза, публикувана днес, се говори за спад на БВП с 0,7% тази година и растеж от 1,9% за 2024 година и от 2,2% за 2025 година.

Тази прогноза е в противоречие с публикуваните наскоро икономически данни и настроения от Световния икономически форум в Давос, където бяха изразени предположения, че глобалните перспективи не са толкова мрачни, колкото се смяташе първоначално.

Председателят на EY за Великобритаиня Хюел Бол каза, че икономическите перспективи за Обединеното кралство са станали по-мрачни от прогнозите през есента и то може би вече е в една от най-големи рецесии в "живата памет".

За рецесия на Острова обаче все още не може да се говори със сигурност, тъй като неочаквано икономиката отбеляза ръст от 0,1% през ноември, така че всичко ще зависи от показателите за декември, които ще определят дали икономиката се е свила за тримесечието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!