Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Жорж Папазов в Националната художествена галерия

Снимка: БГНЕС

Мащабна експозиция в Националната галерия в София е посветена на 50-годишнината от смъртта на един от най-известните български художници Жорж Папазов. Изложбата може да се види до 19 март и включва 60 живописни творби и 23 рисунки, подредени в седем зали. 

Това е първата сериозна ретроспектива на Жорж Папазов в България след експозицията от фонда на музея "Пти-Пале" в Женева през 1988 г. в София. Произведенията, включени в проекта "Жорж Папазов - Осветителят", са от Националната галерия в София, Художествената галерия в Ямбол, която носи неговото име, Асоциацията на приятелите на музея "Пти-Пале" в Женева, Швейцария и Националния музей за модерно изкуство в Загреб, Хърватия. Повечето от тях се показват за първи път у нас.  

Кураторът Мария Василев казва, че показаното не изчерпва цялото творчество на Жорж Папазов, но включва всеки период, тема и сюжет, по които той е работил. 

Пътят на момчето от Ямбол, стигнало до Париж, чиито творби са в едни от най-големите световни музеи и частни колекции, може да се проследи в тази изложба. Жорж (с рождено име Георги) Папазов е роден през 1894 г. в България и умира през 1972 г. във Ванс, Франция. За 78 години той извървява дълъг път от родния си град до големите европейски столици. Живее в Прага, Виена, Мюнхен, Берлин и Париж, където се установява през 1924 г.  

Експозиционният дизайн на архитектите Кирил Асс и Надя Корбут следва в седем зали на втория етаж в Двореца хронологично и тематично прочита на творчеството на художника в контекста на европейския сюрреализъм. 

Посетителите могат да видят някои от най-ранните му рисунки, създадени в Прага или провокирани от срещите му с германските експресионисти в Мюнхен и Берлин. Включени са творби, вдъхновени от българската фолклорна традиция. 

Централно място в изложбата заемат портретът на майката на художника и картини, посветени на приятеля му Андре Дерен. Има и портрет на Жорж Папазов от Дерен. Един от акцентите в експозицията е версията на Папазов от 1957 г. на картината на Анри Русо "Спяща циганка" от 1897 г. Тя е съпътствана от разработваните по това време серии "Циркови кучета" и "Гладиатори".  

В книжарниците на Двореца и Квадрат 500 ще се продава и преведената автобиография "Жорж Папазов. По стъпките на художника", издадена в Париж през 1971 г. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимки, предоставени от Националната галерия 


Пейзаж от Дордон, 1931, маслени бои върху платно 


Любов на плажа, 1929 – 1933, маслени бои, платно върху картон 


Пратеници, 1935, маслени бои върху платно 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени