Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни учебници, транспорт и училищно хранене ще намалят отпадането на деца от клас

Снимка: БГНЕС

Близо 6 на сто от децата отпадат от училище заради бедност. Липсата на безплатни учебници и т.нар. транспортна бедност оказват силно негативно влияние и възпрепятстват достъпа до образование.

Това показват предварителните данни от анализ на фондацията "Тръст за социална алтернатива" (ТСА).

С проекта "Равен шанс" през тази учебна година организацията осигурява стипендии за безплатни учебници и транспорт до училище на повече от 550 ученици от цялата страна, които живеят в бедни и малки населени места. Ако се налага, се покриват разходите за общежития.
Целта е повече ученици да завършват средно образование.

„Започнахме през 2011 година. В момента си партнираме с повече от 10 организации от различни населени места“, разказа пред Радио София Огнян Исаев (▼) , директор програма "Образователни възможности и постижения“ към ТСА.


Той обърна внимание, че образованието е задължително до 16-годишна възраст, но в същото време бедните не могат да си позволят разходи за учебници, помагала и транспорт.

„Установихме, че инвестирайки в транспорта, даваме равен шанс за образование на децата до навършване на 16 години – IX-X клас. Доставяйки им учебници, им даваме възможност да черпят знания от специализирана литература“, допълни Исаев.

Освен това, оказва се, че и училищното хранене е допълнителен фактор, който повишава посещаемостта в клас.

Исаев припомни и приветства законопроекта, минал на първо четене през Народното събрание, според което ще бъдат осигурявани безплатни учебници до XII клас. И на първо време тези учебници трябва да са хартиени.

По думите на Исаев, инвестициите в знания са важни, защото без да са значителни като размер, дават огромен и дългосрочен ефект за хората и за икономиката.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени