Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата с конструктор развива мисленето и „лекува“ нетърпението

Снимка: pixabay.com

Някои от най-добрите инженери, конструктори, физици и химици по света, са възпитаници на варненската школа „Сръчни ръце“ към Общинския детски комплекс, която тази година става на 30 години. Това сподели за Радио Варна ръководителят на школата инженер Мария Гигова.

Работата с конструктори стимулира триизмерно мислене, развива въображението, сръчността и фината моторика. Истината е, че има много деца, които вече доста големи не умеят да режат с ножица, сподели личните си наблюдения Мария Гигова. Виновни за това са родителите, които прекалено много пазят децата си от остри предмети, за да не се наранят, но така не им правят добра услуга. В такива случаи давам на децата да изрязват от рекламни списания различни продукти, обясни Гигова.

Тя разказа, че едни от най-успешните й ученици са били доста плахи в началото при работата си с конструктор, но след време коренно се променят. Като цяло повечето от тях са възпитаници на Математическата гимназия, а днес работят в Хонконг, Австрия и почти цяла Европа и са инженери, физици, химици и конструктори.

Съвременните деца страдат най-много от липса на търпение. Те искат с натискането на едно копче да направят всичко наведнъж, но не става така, особено при конструирането, разказа още Мария Гигова. Тя се опитва да „лекува“ тяхното нетърпение с чувство за хумор, като разказва истории от личния си опит.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!