Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоровият диригент и богослов Димитър Димитров на 80 години

Снимка: личен архив

Един от най-изтъкнатите български богослови и музиканти, хоровият диригент, педагог и музикален общественик доц. Димитър Димитров отбелязва през 2023 г. 80-годишния си юбилей и 45 години главен диригент на Смесения хор при Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Неговият изключително фин и верен усет за "автентичност” го нарежда сред най-значителните съвременни хорови диригенти.

Роден на 20 януари 1943 г. в София, той от малък е закърмен с любовта към църковната православна музика. Неговите родители, въпреки че не са професионални музиканти, участват в Братствения хор към столичния митрополитски храм "Света Неделя". Затова не е случайно, че Димитър Димитров и по-малкия му брат Симеон – днес български патриарх и софийски митрополит Неофит – завършват Софийската духовна семинария и Духовна академия (днес Богословски факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски")


За обучението си в Духовната семинария и последвалото музикално развитие доц. Димитър Димитров споделя:

Професионалното си развитие в областта на хоровата музика Димитър Димитров започва като хорист в софийския митрополитски храм "Света Неделя", където за кратко е и помощник-диригент. Между 1977 и 1990 г. е ръководител на Представителния смесен хор към Врачанска света митрополия, а от 1 януари 1978 г. до момента е главен диригент на смесения хор на Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София.

Като педагог той е преподавал в различни периоди църковна музика и богослужебен ред в Духовната и Музикалната академия в София, както и в Пловдивския университет (филиала "Любен Каравелов" в Кърджали).

Димитър Димитров активно работи през последните 50 години и като музикален общественик. През 1968 г. той е сред съоснователите на прочутия вокален ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласния", който се утвърждава през годините като един от посланиците на българската музикална култура в Европа и света. През 1991 г. по време на Фестивала на българската култура в Бад Вьорисхофен (Бавария) той става съосновател на Немско-българското културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международната фондация "Европейски форум". Димитър Димитров е и съосновател и дългогодишен председател на журито на Международния фестивал за православна църковна музика "Света Богородица – Достойно ест" в Поморие, провеждан всяка година в дните около едноименния празник на 11 юни.

На 24 януари 2023, вторник, броени дни след тържествения концерт в зала "България" по повод 80-годишния юбилей на доц. Димитър Димитров, той ще бъде гост в студиото на предаването "Студио "Музика" на програма "Христо Ботев" от 19.30 часа. Своите благопожелания към юбиляра отправят в ефира на предаването ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, първия помощник-диригент на доц. Димитров в Патриаршеския хор и преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" д-р Георги Еленков и синът на Димитър Димитров, оперният певец-бас и хорист - солист в Патриаршеския хор Стефан Димитров.

В предаването звучи и източноправославна църковна музика – монодийна и многогласна – в изпълнение на ръководените през годините от доц. Димитър Димитров хорови състави.

Снимки: личен архив на Димитър Димитров

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени