Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алина Ротару и музиката за клавесин

Снимка: alinarotarumusic.wordpress.com

Румънската клавесинистка Алина Ротару през последните 15 години се е доказала като един от най-ярките изпълнители на инструмента от младото поколение. Описвана от критиците като "технически превъзходен клавесинист", а албумите ѝ – като задължителни за всеки почитател на ранната музика, Алина Ротару разгръща разнообразна изпълнителска, педагогическа и звукозаписна дейност.

Учи пиано и хорово дирижиране в музикалната академия в родния си Букурещ, а клавесин – в Есен, Амстердам и Бремен. Солист с активна концертна дейност, Ротару изнася рецитали в по-голямата част на Европа, както и в Япония, Южна Америка и САЩ. Тя се доказва и като интензивен ансамблов музикант – ръководи от клавесина множество проекти с оркестрова, оперна и сакрална музика. Преподавател е в Университета за изкуства в Бремен, а през 2020 г. основава Международния конкурс за клавесин Sigismundus Lauxmin, който е единственият по рода си в прибалтийските държави и се фокусира върху полската и латвийската ранна музика.


В интервю за списание VAN тя споделя следното за разликите между свиренето на пиано и на клавесин: "При пианото ни учат какво и как да правим, но не и защо. На клавесина има определена свобода при взаимодействието с историческите източници. Не си така прикован към нотите на страницата или към дадена педагогическа традиция, а имаш по-широк кръг от източници, от които да избереш... Въпреки това обаче, не всеки избор представлява процес на еманципация. При разчитането на историческите извори твоята собствена индивидуалност и религиозност ще се отразят на начина, по който ги тълкуваш".

Този вторник (24 януари от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" ви представяме творчеството на Алина Ротару чрез записи на солови и ансамблови творби от Ян Питерсон Свелинк,  Йохан Якоб Фробергер, Орландо Гибънс и  Георг Филип Телеман.

Снимки: alinarotarumusic.wordpress.com
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!