Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът освободи председателя на Сметната палата

Цветан Цветков: Българската Сметна палата е пример за ефективен контрол по финансиране на партии

Венеция Ангова: Мотиви в проекторешението за смяната на Цветан Цветков така и не видяхме

Досегашният председател на Сметната палата - Цветан Цветков
Снимка: БГНЕС

Миналия петък изненадващо и без писмени мотиви ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ освободиха председателя на Сметната палата Цветан Цветков с проект на решение, извънредно включен в дневния ред на пленарното заседание. Внесеният тази сутрин документ предизвика продължителни дебати в пленарната зала.

Формалният мотив за неговото освобождаване се оказа изтеклият през март 2022 г. мандат на ръководителя на Сметната плата, а явният – политическия скандал с криптобанката Nexo.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" със 118 гласа "за" освободиха с проект на решение председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Документът беше внесен днес без мотиви в деловодството на парламента и беше включен като извънредна точка в пленарното заседание. 

“Аз лично не се чувствам засегнат, тъй като заедно с моите колеги изпълнявахме достойно нашите професионални задължения. Това, за което съжалявам, е, че това ще има много лош ефект и резонанс не само върху Сметната палата, но и върху цялата финансово-контролна система."

Това каза в интервю за БНР Цветан Цветков, досегашният председател на Сметната палата.

“Щом можеш да смениш председателя на върховната контролна институция, какво да очакват колегите от други контролни органи?! Това са звената за вътрешен одит, това са инспекторатите и колегите от Агенция “Държавна финансова инспекция“. Какво да очакват и одиторите в Сметната палата, когато изпълняват съвестно своите задължения“, посочва още той и казва:

“Нямаше писмени мотиви, това е едно проекторешение, което е подписано сутринта от лидерите на четири парламентарно представени партии и коалиции, което не съдържаше никакви мотиви. В залата се чуха различни обвинения по повод моята работа."

Един от аргументите беше, че “Сметната палата не упражнява контрол по отношение на финансиране на политическите партии“…

“Българската сметна палата упражнява много стриктен контрол. Той е един от най-строгите контроли, упражнявани от Сметна палата в страна членка на ЕС. Българската сметна палата е водещ пример по отношение на ефективен контрол по финансиране на политически партии“, казва още той.

“Моята смяна настъпи след мое изслушване в бюджетната комисия. В четвъртък, деня преди да бъда освободен, бях изслушан в бюджетната комисия на НС. Бяхме заедно с моите колеги, двамата зам.-председатели на дирекцията, която отговаря за контрола върху финансирането на политическите партии. При това изслушване бяха отправени едни несправедливи обвинения към Сметната палата, включително и опит да бъдем замесени в т.нар. случай NEXO. Но ние защитихме по един достоен начин Сметната палата и след това изслушване, което беше около час и половина – два, настъпиха събитията на следващия ден“, казва още Цветков в ефира на “Нашият ден“.

Той твърди още, че всичко в рамките на нашите правомощията на Сметната палата е изпълнено:

“Те казаха, че ние не сме изпълнили нашите контролни правомощия относно получените дарения от физически лица за коалиция “Демократична България“. Всичко в рамките на нашите правомощия е изпълнено. Първото наше задължение е, когато се получат дарения от физически лица за определена политическа партия или за коалиция, която е участник в предизборна кампания, ние ги публикуваме на нашата интернет страница в единен публичен регистър. И тези дарения бяха публикувани.

Второто, което в момента се извършва, съобразно нашите правомощия по Изборния кодекс, е извършване на одит на участниците в изборите. Те са 28 на брой. Сред тях е и “Демократична България“. В този одит се проверява дали партията, която е участвала в предизборната кампания, е спазила е изискванията на Изборния кодекс – по отношение на набираните приходи и дали разходите, които са извършени са в съответствие с предизборната кампания. На трето място проверяваме и даренията. Депутатите поискаха от нас да проверим и източника на дарението. Нещо, което до момента не сме правили“.

“През всичките тези години, когато бях председател на Сметната палата, сме изпълнявали 100% това, което повелява Законът. В случая става дума за Закона за политическите партии, а когато се касае за провеждане на предизборна кампания – Изборния кодекс“, посочва още той в интервю за БНР.

Венеция Нецова-Ангова

“Мотиви в проекторешението за смяната на Цветан Цветков така и не видяхме. Необходима беше дълга дискусия в Пленарна зала докато разберем какви са причините. Това, което се оказа е, че всъщност изслушването предходния ден в Бюджетна комисия не се е харесало на партиите, които гласуваха “за“ свалянето на председателя на Сметната палата – г-н Цветков. Това е много изненадващо, как в един ден викаш един председател, който да даде експертно становище, а на следващия ден, преценявайки съдържателно дали това ти изнася, или не искаш оставката му“, казва в ефира на “Нашият ден“ Венеция Ангова, депутат от “Продължаваме промяната“

Има ли необходимост от промяна на начина на контрол на средствата, използвани от политическите партии в предизборната кампания?

“Със сигурност има, но не по начина, по който това се лансира в публичното пространство. Това обсъдихме и в самата Бюджетна комисия, че Законът има много дефицити. По тази причина повдигнахме темата за временна комисия, която да ги адресира“, посочва още тя и конкретизира:

“Когато се прави проверка в качеството на одита, не се посещава на място дадено събитие на политическа партия, за да се види какви са разходите, случва ли се или не и къде се случва. Това е пример за проверка на място по времена кампанията. Това, което прави по закон Сметната палата, то се изпълнява в цялост. Проблемът не е в изпълнението, а в проектирането на тези одити и проверки“, посочва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени