Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от испанските компании са получили държавна помощ през 2020 г. за справяне с пандемията

Половината от испанските компании с дейност през 2020 г. са се възползвали от поне една от мерките за подкрепа на правителството, които то прие през първата година на пандемията, за да смекчи срива на икономическата активност, причинен от Covid-19. Почти три години по-късно излезе подробен доклад , в който се описва броят на компаниите, секторите и мерките за подкрепа, които фирмите са получили през 2020 г. 

От приблизително един милион компании, които са представили годишни отчети през 2020 г., 517 830 са се възползвали от някои от мерките на правителството. По-голямата част от тях са в сферата на търговията, строителството и недвижимите имоти. Трима от всеки четирима работници в малки и средни предприятия са се възползвали от т.нар. ERTE, което представлява директна финансова помощ. 

В по-големите и финансово стабилни компании техният брой е наполовина по-малък, което означава, че работодателите са продължили сами да изплащат възнагражденията на по-голямата част от работещите за тях, без да разчитат на държавата. Един на всеки четирима работници в по-малките фирми и 16 % от служителите в големите компании са използвали отпуск по болест заради Covid-19, показва докладът. 

След най-фрапиращите изводи е фактът, че едва 20% от фирмите, считани за големи собственици (т.е. с повече от 10 жилища на тяхно име) са отпуснали помощ на наемателите си, въпреки постановлението на правителството за подпомагане на най-уязвимите семейства в началото на пандемията. Тази помощ е предимно в премахването на санкциите за преждевременно напускане на жилището, но не и в намаляването на наема, което са направили само 8 на сто от собствениците.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени