Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато думите кънтят

Калоян Праматаров и "Слънцестоения над черната река"

Калоян Праматаров е автор на стихосбирките „Асфодел“ (2012) и „Дайни“ (2016). Превеждал е на български език произведения на Ели Визел, Мирча Елиаде, Франсоа Дос, Марсел Швоб, Жорж Санд и др. По образование е археолог, работи в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Сценарист е на анимационния филм „Постиндъстриал“, режисиран от художника Борис Праматаров. От 2020 година участва в проекта „Литературни маршрути“ на Фондация „Прочети София“. Автор и водещ е на два от тях: „По стъпките на Синьото момче“ в памет на Александър Вутимски, и „Радой Ралин – безпощадният заговорник на смеха“.

Първите текстове в „Слънцестоения над Черната река“ са писани през 2014 г. като непосредствено впечатление от преживяното в македонската столица Скопие. „С годините образите се избистриха, идеите се нароиха и пред мене се откри възможността да ги включа в цялостно издание с графично оформление на художника Борис Праматаров“, пише в предговора към изданието Калоян Праматаров.

Премиерата на книгата е този четвъртък, 26-и януари, от 18.00ч., в клуб „Писмена“, Национална библиотека "Св.св. Кирил и Методий“. Книгата ще бъде представена от Ани Бурова.

Снимка – Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени