Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Председателят на ДАНС

Пламен Тончев: Дейността на NEXO наподобява тази на финансовите пирамиди от близкото минало

ДАНС е започнала проверка на NEXO още през юли

Пламен Тончев на заседанието на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO, NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица - 23 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Дейността на NEXO наподобява тази на финансовите пирамиди от близкото минало, каза председателят на ДАНС Пламен Тончев пред депутатите от временната парламентарна комисия по казуса. Един от примерите е закупуване на сграда за 25 милиона евро, придобита от  дружество на един от двамата издирвани по случая. В Националната следствена служба се извършва допълнително разследване, с което от ДАНС не са запознати, посочи Пламен Тончев.


Пламен Тончев съобщи, че през юли 2022 година в ДАНС по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари постъпва информация за осъществени съмнителни финансови операции с участието на български граждани, дружества, свързани с международната компания NEXO. Той  уточни, че става въпрос за българска финансова институция:


"Да, имахме информация от партньорски служби. Тези данни потвърдиха нашите съмнения, че има извършени незаконосъобразни финансови операции и съмнение за пране на пари", посочи Тончев пред депутатите.


Установено е, че групата дружества на NEXO развива дейност в различни държави и юрисдикции, както и в офшорни зони. Сезирана е българската прокуратура - през месец септември миналата година, като е образувана прокурорска проверка на Софийската градска прокуратура и досъдебно производство, възложено на Националната следствена служба:


"Да, извърши се проверка на т.нар. свързани лица, по линия на международния обмен се извършва и проверка за притежавано имущество от собствениците на компанията и свързани с тях лица", добави председателят на ДАНС.


Установени са големи кредити и дебитни обороти, както и бизнес имоти на компанията у нас и туристически имоти в чужбина:


"Част от дейността на българското дружество, което е обект на проверка, наистина наподобява някои от т.нар. пирамиди, които са от нашето близко минало, като един от примерите това е закупуване на сграда в София за 25 милиона евро, която е собственост на дружество, чийто едноличен собственик е разследваното в България дружество. Всъщност пък не е действителен собственик, а едно от лицата, които се издирват", поясни Пламен Тончев.


До края на седмицата ще има още едно заседание на временната парламентарна комисия за NEXO.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.