Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точно 11 месеца след началото на войната Германия реши да достави на Киев танкове

Германски танк "Леопард" 2А6
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно 11 месеца след началото на войната срещу Украйна Германия е решила да достави на Киев танкове “Леопард 2” и да позволи на други съюзнически държави да сторят същото, твърди списание “Шпигел”.

Ако бъде потвърдено официално, решението ще осигури на украинската армия голяма ударна мощ за освобождение на земите, окупирани от Русия.

Германски танкове ще бъдат пратени в Украйна - потвърждава и източник на агенция Ройтерс.

Според неотдавнашна анкета на ARD 43 на сто от германците са против такава стъпка, но според днешните публикации в германските медии канцлерът Олаф Шолц най-сетне се е поддал на натиска на Полша и други съюзни държави от последните седмици.

Самият Киев настоява да получи танкове “Леопард” от месеци, за да намали загубите в жива сила и да изтласка руските войски от всички територии, завзети през 2014-а и през тази година.

Според “Шпигел” Берлин може да достави на първо време поне рота от модела “Леопард 2 А6” пряко от арсенала на Бундесвера. В по-дългосрочен план могат да бъдат изпратени още танкове, след като бъдат ремонтирани. Според производителя - “Райнметал” в наличност са 139 такива машини, но за ремонта им са необходими месеци.

Освен това Германия като страна-производител ще разреши и на други натовски държави да реекспортират танкове “Леопард” за Украйна. Желание за това изразиха по-рано Полша и Финландия, а според източник на ABC News Украйна очаква поне сто танка от общо 12 съюзнически държави.

Wall Street Journal писа по-рано, че е било постигнато съгласие между Съединените щати и Германия Берлин да достави малък брой от танковете си за Киев и да позволи на други страни да направят същото. В замяна на това администрацията на президента Байдън ще достави “значителен” брой американски танкове “Abrams M1”.

Според американски официални лица, на които се позовава изданието, Вашингтон ще огласи такива намерения още тази седмица.

Официално потвърждение обаче още няма.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!