Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Валери Велев:

Голям скок в броя на заболелите с варицела

Рязък скок в броя на случаите на варицела през последните седмици у нас отчитат здравните власти.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Валери Велев, той завършва Медицинския университет в София и през 2003 г. започва работа като асистент в Катедрата по биология на МУ-София. По-късно се мести в детската клиника на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Киров“ в столицата.

"Натрупа се един доста голям брой хора, главно деца, които не са се срещали с варицелния вирус. Нямат имунитет срещу него и сега, когато Covid-19 отстъпи и спряхме да спазваме каквито и да е мерки, върнахме се към нормалния начин на живот, варицелата също се върна“, казва доц. д-р Валери Велев. Той допълва, че 2/3 са заразени деца над едногодишна възраст. Срещат се и възрастни пациенти.

доц. д-р Валери Велев"При възрастните инфекцията протича по-дълго време с висока температура и доста по-обилен обрив. Усложненията са еднакви и при децата, и при възрастните. Най-често става дума за пневмония в хода на самата варицела, която може да се познае по тежката суха кашлица, която започва към средата на боледуването и едно рязко вторично покачване на температурата. 

Другото усложнение е погрешният съвет, болният от варицела да не се къпе. Напротив, той трябва да се къпе всеки ден, защото по този начин отмива бактериалния филм от кожата си“, споделя доц. д-р Валери Велев.

Той посочва, че колегите в извънболничната помощ прибягват още в началото на заболяването към симптоматично лечение. Това е едно от малкото вирусни заболявания, към които има етиологичен препарат, т.е. препарат, директно насочен към унищожаване на вируса. Ако пациентът започне да приема антивирусния препарат 36-42 часа след проявата на заболяването в продължение на пет дни, заболяването протича много по-леко.

Чуйте доц. д-р Валерий Велев в звуковия файл.

Снимки – Pixabay и личен архив


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна