Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Кърджали осъди трима за смъртта на загинал работник

Снимка: Радио Кърджали

Окръжният съд в Кърджали постанови условни присъди на трима подсъдими за причинена смърт по непредпазливост на 51- годишният В.К.Ю. Това се посочва в решение на съда, публикувано на интернет страницата на съдебната институция.

Инцидентът, при който мъжът загина, бе в края на септември 2015г. Тогава при разрушителни дейности по стар цех за оловопроизводство в Оловно-цинков комбинат (ОЦК) бетонна стена затисна багер, докато управляващият го работник се опитва да събори носеща колона. Повече от три часа отне на спасителните екипи, за да извадят тялото на мъжа.

Като подсъдими по случая са привлечени Х. Д. Х., И.Н.К. и Б.Г.К.. Първият е признат за виновен за това, че при изпълнение на задължения на управляваното и представляваното от него дружество – изпълнител за извършване на демонтиране и разрушаване на съществуващи сгради, поради незнание и немарливо изпълнение, извършил нарушения, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на В.К.Ю. За извършеното престъпление Х.Д.Х. е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от две години и шест месеца, с тригодишен изпитателен срок.

Присъдите на И.Н.К. и Б.Г.К също са за причиняване на смърт по непредпазливост, но при изпълнение на задължения по договор за извършване на демонтиране и разрушаване на съществуващи сгради. Техните наказания са „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца за И.Н.К. и „лишаване от свобода“ за срок от една година за Б.Г.К. и двамата с тригодишен изпитателен срок.

Съдът е осъдил и тримата подсъдими да заплатят солидарно на гражданските ищци по делото суми, представляващи причинени неимуществени вреди в резултат на престъплението, както и направените разноски по досъдебното и съдебното производство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна