Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордните искове след катастрофата на румънски автобус миналия август ще се гледат в отделно дело

Снимка: Здр

Рекордните искове от над 10 милиона евро, които предявиха роднините на четиримата загинали румънски и турски граждани към шофьора на румънския автобус, който катастрофира на 6 август миналата година край великотърновското село Куцина, ще се гледат в отделно дело и няма да са част от наказателния процес. Обвиняемият Дженгиз Джан остава в ареста, реши днес състав на Великотърновския окръжен съд.

В последното заседание по разпоредителното дело за тежката катастрофа от 6 август на пътя Русе - Велико Търново с четирима загинали и осем тежко ранени румънски и турски граждани състав на Великотърновския окръжен съд излезе с определение, че наказателното дело ще се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура.

Не беше уважено искането на обвиняемия, турският шофьор на автобуса, Дженгиз Джан делото да бъде върнато на прокуратурата и мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде променена в по-лека, заради лошите условия и недобрата храна в ареста.

Петмесечното задържане на обвиняемия не нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека, постанови съдия Теодорина Димитрова.

Определението подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд. По същество делото започва на 7 и 8 март, когато да разпит ще бъдат призовани 40 свидетели и започва разпита на вещите лица. Експертизи показаха, че автобусът се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени