Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Янков: Провинилите се ученици се чувстват безнаказани

Снимката е илюстративна.
Снимка:

Процедурата по налагане на санкции на учениците трябва да се промени и да се намали бюрократичната тежест. Това смята Константин Янков от Синдиката на българските учители. Според него, в момента провинилите се ученици се чувстват безнаказани.

"Голяма част от родителите не възприемат на сериозно наказанията, които ние налагаме върху учениците, техните деца. Те си мислят, че те са тенденциозни и изцяло застават на страната на учениците, които трябва да са наказани. За да се наложи наказание, задължително трябва да има становище на социалните служби, на психолог. Процедурата е изключително усложнена и много често колегите предпочитат да си затворят очите пред подобни проявления, които са за наказание. Като изключим чисто формалната страна на въпроса с броя на отсъствията."

Синдикатът на българските учители не веднъж е давал предложения до министерството да се намали административната тежест що се касае налагането на санкции на учениците, но до момента, според Янков, реакция няма. Според проучване на КТ "Подкрепа" 70% от учителите не налагат санкции именно заради процедурата.

Подробности в звуковия файл.
По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!