Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на икономиката откри завод за цилиндри в Кърджали

Снимка: Мехмед Реджеб

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов участва в откриването на нова френска инвестиция в производството на хидравлични решения за индустрията.

Откриването бе в Източна индустриална зона в Кърджали. В завода се произвеждат цилиндри за селскостопанската и пътностроителната техника. Това е третото поред разширение на производствената мощност на френската компания у нас.

На събитието присъстваха кметът на Кърджали Хасан Азис, областният управител Даниел Делчев, посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, председателят и изпълнителният директор на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе.

Министър Стоянов: Мерките за компенсиране на горивата трудно ще влязат в сила преди 1 март

Мерките за компенсиране на горивата е трудно да влязат в сила преди 1 март, прогнозира в Кърджали министърът на икономиката Никола Стоянов. Все още детайлите не са изяснени, а бензиностанциите на този етап не могат да проверяват кой реално имат право на отстъпка.

Министър Стоянов посочи, че в бюджета има достатъчно пари за тази компенсация, като основната част е от вноските на "Лукойл" като авансов данък и данък свръхпечалба.

В момента се работи по различни варианти, включително и по решението на Народното събрание за ваучери, каза служебният министър на икономиката.

"Дори и ваучери… за да се дадат най-вероятно трябва обществена поръчка държавата да направи за това кой да ги печата тези ваучери, кой да ги раздава. Именно заради това търсим възможност как да може по-бързо да стане, защото сега е моментът – по време на зимата, април, май вече ще е късно. А това решение на депутатите, което така ни предпостави ваучери и така нататък, ни пуска по един път, който няма как да стане бързо."

Ръст на брутния вътрешен продукт отчита България през 2022 година. Това се дължи на ръста на брутната добавена стойност в индустрията, който за изминалите 12 месеца е 17 на сто, посочи министърът на икономиката Никола Стоянов. За този период секторът е достигнал обем от над 11 милиарда лева.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени