Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 млн. евро в подкрепа на иновативни бизнеси в Кипър за експанзията им на чуждестранните пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър ще разпредели 10 млн. евро в подкрепа на местни иновативни бизнеси за експанзията им на чуждестранните пазари. Новата програма, която бе обявена от Фондацията за изследвания и иновации, се финансира от националния план за възстановяване и устойчивост "Кипър – утре".

Програмата има за цел да свърже кипърски компании, които се фокусират върху създаването на новаторски иновации, с инвеститори на рисков капитал и инвестиционни фондове за бизнес риск.

По този начин ще се засили тяхната конкурентоспособност и възможностите им да навлязат в нови пазари или да разширят присъствието си в международна среда, посочиха от Фондацията за изследвания и иновации.

За новото финансиране могат да кандидатстват малки, средни и големи фирми. Изисква се при подаването на предложението си те вече да имат минимален жизнеспособен продукт, както и обвързващ договор с инвеститор за капиталово участие от поне 1 млн. евро в компанията, обясниха от фондацията.

Така финансирането, което тя ще предостави, ще бъде комбинирано с инвестиции на рисков капитал, за да се постигне по-силен бизнес ефект.

Максималната сума, отпускана за проект, е 1,5 млн. евро.

Новата програма ще допринесе за по-нататъшното укрепване на иновативната бизнес общност в Кипър и за устойчивостта на икономиката му, подчертаха от фондацията.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!