Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Пикът на Covid заразени надхвърли 7 млн. на ден, а смъртните случаи - над 4 хил. на ден

Ежедневните нови инфекции с Covid-19 в Китай са достигнали връх от повече от 7 милиона на ден около 22-ри декември 2022 г., докато смъртните случаи са достигнали дневен връх от над 4000 на 4-ти януари 2023 г., съобщи в сряда Центърът за контрол и превенция на заболяванията на азиатска държава, предаде Ройтерс.

Данните, публикувани на уебсайта на центъра, идват, след като виден правителствен учен каза през уикенда, че 80% от 1,4-милиардното население на Китай вече е минало през заразяване с коронавируса, което прави отдалечена възможността за голям отскок на Covid-19 през следващите два или три месеца.

"Около 22 декември 2022 г. броят на заразените хора и броят на амбулаторните консултации за треска достигнаха своя връх“, като броят на новите инфекции "надвишаваха 7 милиона на ден, а броят на амбулаторните консултации за треска дневно достига връх от 2,867 милиона", се посочва в уебсайта на центъра.

Китай премина пика на пациенти с Covid-19 в клиники за лечение на треска, в спешни отделения и хората в критично състояние, каза служител на Националната здравна комисия през миналата седмица.

Близо 60 000 души с коронавирус са починали в болница към 12-ти януари 2023 г. - приблизително месец, след като Китай внезапно премахна стриктната си политика за "нулев Covid-19", според правителствени данни, цитирани от Ройтерс.

Някои експерти обаче казаха, че посочената бройка вероятно значително подценява пълното въздействие, тъй като изключва тези, които са починали у дома си и с оглед на факта, че много лекари казаха, че не са склонни да цитират Covid-19 като причина за смъртта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна