Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония чества рождения ден на Моцарт

Гости на оркестъра са диригентката Калина Василева и пианистът Ивайло Василев

3
Снимка: Wikipedia

На 27 януари ще се навършат 267 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. По този повод ден преди тази важна за музикалния свят дата в зала "България" Софийската филхармония ще изнесе концерт с творби на виенския класик.

Калина Василева

Дебют в сезона на Националния ни оркестър ще направи диригентката Калина Василева - директор на Симфониета Шумен. Преди година тя застана на този престижен подиум в образователната програма "Фортисимо фамилия" - в концерт със заглавие "Моцарт за деца". Сега младата диригентка избира да се представи пред столичната публика с увертюрата към операта "Театралният директор" и Симфония №35 "Хафнер", а за солист в Концерт за пиано и оркестър №15 е поканен деветокласникът в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - Ивайло Василев, носител на много награди от международни конкурси.

Пианистът Ивайло Василев

Диригентката Калина Василева и пианистът Ивайло Василев ще се срещнат за трети път на концертния подиум - този път в зала "България". Какви емоции предизвиква у тях двамата музиката на Моцарт и какво да очаква публиката от този музикален празник двамата разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна