Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира гражданската инициатива "Европа без тютюн"

В ЕС трябва да се съберат един 1 млн. подписа за една година, а в България – 12 000

Снимка: БГНЕС

На днешния 26 януари 2023 г., стартира първата по рода си Европейска гражданска инициатива "Европа без тютюн" и подписка в нейна подкрепа. Това е призив за постигане до 2030 г. на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн. Организатор за България е “Коалицията за живот без тютюнев дим“.

Инициативата е дело на група европейски организации, членове на Европейска мрежа за превенция на тютюнопушенето (ENSP). Те представиха на ЕК гражданската инициатива "Призив за постигане на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн до 2030 г." на 24 август 2022 г. Но за да може Европейската комисия да предприеме действия за реализиране на инициативата, в държавите в Европейския съюз трябва да се съберат един милион подписа за една година, а в България – 12 000 подписа.

Как държавата, в която се пуши дори там, където е забранено, ще се включи в Европейската гражданска инициатива?

“Пушенето вреди на всички – и на пушачи, и на непушачи. Тази европейска инициатива е много добра, защото се установява, че ако нещата се оставят сами на себе си, по принципа на Втория закон на термодинамиката – всичко върви към хаос, към разрушение и трябва да се прави нещо, за да оцелеем“, казва в ефира на “Нашият ден“ д-р Гергана Гешанова от коалицията за “Живот без тютюнев дим“ и допълва:

“Ако човек отиде в една европейска столица – Лондон или Париж, даже в Анкара - върви по улиците и тук-там ще види хора, които пушат по улицата. Често пъти те изглеждат като гости на страната. У нас няма това съзнание. Няма правилно виждане на проблемите“.

“Приветствам идеята за забрана на тютюнопушенето по плажовете. Фасовете са едни от най-често срещаните отпадъци по света и у нас. Проучвания показват, че едва 13% от пушачите знаят, че фасовете са съставени от целулозен ацетат, който се разгражда между 3 и 15 години в зависимост то мястото, в което падне – дали на плажа, или в морето. 75% от пълнолетните пушачи мислят, че фасовете са направени от хартия и памук и могат да ги изхвърлят навсякъде. Може би това е проблемът, трябва да има повече разяснителни кампании“, казва Никола Бобчев, автор на блога Less Plastic Bulgaria в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Бяхме организирали акция по почистване в Созопол през октомври, заедно с деца от училище “Св. Св. Кирил и Методий“, само на 200 метра от плажа събрахме 1206 фаса“.

“Нещата са трагични, хората, които трябва да разберат по какъв начин вредят преди всичко на себе си, не слушат тези предавания. Всичко започва от първите седем години, след като майките пушат още докато детето е в корема им, какво може да говорим?!“, казва е ефира на “Нашият ден“ слушател на програмата.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна