Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на произведените нови автомобили на Острова рязко е намалял през 2022 г.

Лондонският мост, 29 юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Броят на произведените нови автомобили във Великобритания рязко е намалял миналата година, достигайки дъно от 1956 година насам.

Спадът спрямо 2021 година е от 10%, което само по себе си е рекорд. От Обществото на производителите и търговците на автомобили информираха, че през 2022 година Великобритания е произвела 775 014 коли. За сравнение, през 2019 година преди пандемията от Covid-19, са били произведени 1,3 милиона автомобила.

Продължаващият глобален недостиг на полупроводникови чипове е засегнало тежко поточните линии, заявиха от Обществото на производителите и търговците на автомобили.

Британските производители са загрижени, че Великобритания все още няма стратегия, която да направи страната конкурентноспособна като дестинация за производствени инвестиции.

Компаниите са загрижени, че Великобритания изостава след Съединените щати и ЕС що се отнася до предлагането на държавна помощ на производителите.

Правителството коментира, че е твърдо решено да гарантира, че Великобритания ще остане на челно място в производството на автомобили.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна