Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Рибакина е първата финалистка на Australian Open

Елена Рибакина е на финал в Мелбърн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шампионката от "Уимбълдън" Елена Рибакина от Казахстан е първата финалистка на Откритото първенство на Австралия по тенис.

23-годишната Рибакина победи двукратната победителка в турнира Виктория Азаренка от Беларус със 7:6(4), 6:3 за 1:41 час и за първи път в кариерата си се класира за финала в Мелбърн.

Азаренка първа стигна до пробив за 3:2, след което Рибакина взе три поредни гейма и поведе с 5:3. Беларускинята изравни 5:5, след което се стигна до тайбрек. В него Рибакина взе аванс от 5:2 и след 7:4 спечели сета.

Във втората част Рибакина, която до юни 2018 година представляваше Русия, доминираше. С нови два пробива тя поведе с 5:2, а в деветия гейм затвори двубоя с втория си мачбол.

"Супер щастлива съм и съм горда, знаейки какво означава да бъда тук. Искам да благодаря на моя екип, без вашата помощ нямаше да съм тук", каза Рибакина в интервюто си на корта.

"Имаше моменти, в които топката ми бягаше, не можех да контролирам ударите си, но обещавам, че ще дам най-доброто от себе си във финала. Титлата от "Уимбълдън" ми дава повече опит, знам колко е важно да бъдеш хладнокръвен. Знам, че ще играя пред пълни трибуни и това ще бъде допълнителна мотивация. Моята цел е винаги да се боря и да давам най-доброто от себе си", добави тя.

На финала Рибакина ще играе с победителката от мача между Магда Линете (Полша) и петата поставена Арина Сабаленка (Беларус), който е по-късно днес.

33-годишната Азаренка е шампионка от Откритото първенство на Австралия през 2012 и 2013 година, а освен това е носителка на 21 титли от УТА.


По публикацията работи: Георги Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна