Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Израел: Антисемитският ракурс се разраства и сред демократичния Запад

Обръщение към евродепутатите на израелския президент Исак Херцог, 26 януари 2023 г.
Снимка: Европейски парламент

Президентът на Израел Исак Херцог заяви, че  няма да остави без отговор разпространявания антисемитизъм от Иран. Той говори пред евродепутатите по повод международния ден на Холокоста. "Антисемитският ракурс се разраства и сред демократичния запад, отричането на Холокоста още съществува", каза още той.

"Антисемитизмът е активен и във виртуалните платформи, разпространява се в рекордни срокове, а ужасяващите туитове наистина убиват. Трябва да откриете пандемията на антисемитизма и да се борите с нея на всяка цена", каза Херцог. По-рано на съвместен брифинг с председателката на Европарламента Роберта Мецола той подчерта, че иранският режим не само публично призовава за унищожаването на Израел, но и убива своите граждани, които се борят за свобода:

"Докато Иран продължава да разпространява омраза, оръжия и терор по целия свят, в т.ч. и в Украйна и се опитва да подкопае световния ред и докато заплашва съществуването на единствената еврейска държава в света - Израел, не можем да оставим това без отговор".

"Всичко, което виждаме в Иран, предизвиква голямо безпокойство", каза от своя страна председателката на Европейския парламент Роберта Мецола:

"Сътрудничеството, което виждаме с Русия в контекста на инвазията й в Украйна, трябва да бъде не само осъдено, но и да получи отговор. Ние отправихме призив миналата седмица към другите институции и ще продължим да го правим, да предприемат необходимите стъпки, за да отидат отвъд политическите изявления и да предприемат конкретни действия".

"Да си антисемит, означава да си античовек", каза по-късно пред пленарната зала Мецола. "Трябва да продължим да говори, за да не забравим", бе категорична тя, визирайки масовото изтребление на евреите от нацистка Германия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени