Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделската професионална гимназия в Сандански се превръща в Център за високи постижения

2
Ученици от гимназията и директорът Емил Терзийски
Снимка: Кети Тренчева

Едно от най-елитните училища в България - Земеделската професионална гимназия в Сандански - е едно от 24-те училища в страната, които ще получат статут на Център за високи постижения в професионалното обучение.

Инвестициите за създаването на центъра са залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост и чрез тях много широк кръг от хора, включително и работещи, ще получат високотехнологично образование.

Освен възпитаниците на училището, 70 процента от които стават студенти и то по специалността си, в него ще могат да се обучават и хора, работещи в областта на туризма, лозаро-винарството, термалните процедури за възстановяване на здравето и атрактивни икономически специалности, свързани със земеделието.

Още сега е ясно, че втората професия в Центъра за високи постижения, към която ще има огромен интерес, е "Изпълнител на термални процедури". Търсенето на такива специалисти е голямо, а в Земеделската гимназия по проект е създаден един от най-добрите спа центрове в региона. Голяма част от обучението е дигитализирано. 


В модерна учебна лаборатория в СТЕМ центъра деветокласници извършват на манекени долекарска помощ под наблюдението на учителя Емил Вангелов.

750 са възпитаниците на Земеделската гимназия в Сандански, а през последните години няколко седмокласници се борят за едно място. След завършване на училището над 70% продължават да изучават същата специалност в университетите, сподели с удовлетворение директорът Емил Терзийски.

Репортажа на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Емил Терзийски

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени