Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Цицелков: Сигурността на вота се гарантира от представителите на партиите в СИК, не от камерите

"Вместо да чуваме политически идеи, партиите ни занимават с технологията на изборите"

Стоил Цицелков
Снимка: Веселина Миланова

"Вместо да чуваме идеи в кампанията, партиите ни занимават с малки технически детайли на технологията за провеждане на избори".

Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

Той подчерта, че проблемът с хартията за машините за гласуване съвсем не е най-големият преди предстоящия вот:

"Ако е проблем, той е за техниците, а не за нас като гласоподаватели. ... Слабото звено в изборите основно е в лошото обучение на членове на секционни комисии, неспазване на правила, липса на санкционирани при доказани нарушения. Затова не се говори много, а се говори за ролята на ЦИК".

По думите на Цицелков голямата тежест за провеждане на изборите би следвало да пада върху политическите партии, които имат свои представители в СИК - те да ги задължат да преминат през обучение и ако трябва, те да ги обучат допълнително.

Увеличаването на възнаграждението на членовете на СИК е нож с две остриета, смята той:

"От една страна казваме, че трябва да се увеличат парите, за да дойдат образовани и мотивирани хора. От друга - започваме да наблюдаваме процеса, че там ходят хора, които просто да вземат тези пари, без да вникнат в технологията, без да си прочетат методологическите указания. И понеже няма санкции, те нямат и голям стимул да се представят добре, освен угрозата да висят цяла нощ в някой преброителен център, ако имат много грешки".

Според Стоил Цицелков премахването на тъмната стаичка е много позитивна промяна, но има проблем, че не са зададени параметрите на паравана, с който я заменят, и той може да представлява нещо като тъмна стаичка, ако е достатъчно голям, и отново да може зад него избирателят да си заснеме бюлетината - как е гласувал.

"Камерите са подводен камък, който може да доведе единствено до проблеми", коментира Цицелков и обясни, че "няма как една камера да осигури сигурността на вота":

"Сигурността на изборите се гарантира от представителите на партиите в избирателните секции".

Той подчерта, че трябва да се проучат причините за невалидните бюлетини на предишни избори, за да могат да се направят предложения за промени, които да изчистят този проблем.

"Надявам се ЦИК да приемат идеята двата вида хартия (бюлетините и отрязъците от машините - б.р.) да се броят отделно и преди да се съберат в общ протокол, да се запишат и отделно. При одит да се види къде е проблемът, защото, ако се смесят и тогава се открие разминаване, това ще доведе до недоверие и в двете технологии на гласуване", предложи Цицелков.

Очакването му за избирателната активност на 2 април е тя да е каквато беше на предходните избори. 

Интервюто на Людмила Железова със Стоил Цицелков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!