Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Дора Делийска представи новия си албум в Концертхаус - Виена

Това е 12-ият поред неин солов компактдиск

Снимка: Jennifer Gelardo

На 19 януари в зала „Шьонберг“ на престижния Виенски Концертхаус в австрийската столица се състоя официалната презентация на най-новия, 12-ти по ред солов компакт диск на известната българска пианистка Дора Делийска.

Музикалният проект е озаглавен “Ètudes & Préludes“ и включва 24 творби от Фредерик Шопен, Клод Дебюси, Дьорд Лигети и Николай Капустин. Записите са осъществени в легендарното Teldex Studio в Берлин на специално предоставен за Дора Делийска роял Bösendorfer 280 Vienna Concert, предвид факта, че българската пианистка е избрана от дълги години за представителен артист на тази световноизвестна марка за рояли. Компактдискът “Ètudes & Prèludes“ е издаден от реномираната звукозаписна фирма hänssler CLASSIC и неговото разпространение на международния музикален пазар предстои да започне от месец февруари.


Най-новият музикален проект на Дора Делийска беше представен в Концертхаус от журналиста и музиколог Кристоф Велнер, който е главен редактор на радиостанцията за класическа музика Radio Klassik Stephansdom. На събитието присъстваха представители на австрийските медии, както и на артистичните и бизнес средите. Сред специалните гости беше и д-р Кристиан Куун - авторитетна фигура, юрист, меценат и вицепрезидент на Президиума на виенския Концертхаус. След края на музикалната  презентация, той сподели емоционално своите впечатления от българската пианистка:  

“Винаги разказвам как за първи път чух изпълнение на Дора Делийска преди 12 години, когато посетих рецитала ѝ в Музикферайн. Нейната интерпретация на клавирни транскрипции от Ференц Лист на песни от Шуберт беше забележителна! Веднага ѝ предложих да запише и издаде тази програма на компактдиск и това сложи началото на нашето сътрудничество. От тогава до сега аз и моята кантора сме спонсорирали осем нейни солови диска. Смятам най-новия ѝ проект “Ètudes & Prèludes“ за много успешен и държа да подчертая изключително високото качество на звукозаписа, осъществен в Teldex Studio Berlin. Цялата моя фамилия цени Дора Делийска като великолепна пианистка. Самият аз свиря на цигулка и с удоволствие изпълнявам 4-5 пъти годишно камерна музика заедно с нея на събития, които организирам.“

Новият компакт диска “Ètudes & Prèludes“ на Дора Делийска е посветен на нейните родители. В анотациите към диска пианистката дава израз на своите размисли за ролята, която хората на изкуството заемат в днешния свят на кризи, пандемии и войни, и тяхната мисия чрез своите културни изяви да се борят за по-добро и смислено общество.

Дора Делийска е артист, който търси собствена драматургична линия и логика в подбора и специфичната музикална подредба на произведенията в компактдиска “Ètudes & Prèludes“. В интервю за предаването “Алегро Виваче“ по “Хоризонт“ пианистката сподели подробности за своята оригинална концепция и за реализацията на този нов звукозаписен проект.

Чуйте интервюто с Дора Делийска в звуковия файл.  

  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!