Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илва Йохансон: Ако харчим пари за стени и огради, няма да имаме пари за други неща

Шведският министър на миграцията Мария Малмер Стенергард, комисарят на ЕС по вътрешните работи Илва Йохансон (в центъра) и шведският министър на правосъдието Гунар Стромер на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в Стокхолм, 26 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните членки на ЕС се срещнаха днес в Стокхолм, за да обсъдят въпроси, свързани с въвеждане на визови oграничения и с подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на убежище в Европа, обратно в родните им страни, предаде Ройтерс. 

"Имаме огромно увеличение на нелегалните мигранти", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на срещата и добави: "Имаме много малък процент връщания и според мен можем да постигнем значителен напредък по този въпрос".

Дания, Нидерландия и Латвия са сред страните, които призовават за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал, които според ЕС не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

По данни на Еврокомисията едва една пета от подобни мигранти са били върнати миналата година.

Министерската среща е свикана преди срещата на Европейския съвет на 9-10 февруари, където също ще бъден разгледан въпросът с увеличаването на връщанията на мигранти в родните им страни, сочи проект на съвместно изявление на лидерите, видяно от Ройтерс.

Нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург каза, че е отворен за европейско финансиране на гранични огради.

Йохансон се опита да отклони тази идея с думите: "Ако харчим пари за стени и огради, няма да имаме пари за други неща", каза тя

Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" съобщи за регистрирани близо 330 000 нови нелегални мигранти миналата година, което е най-високото ниво от 2016 г. насам, и че особен ръст се наблюдава по маршрута през Западните Балкани.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна