Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Българо-турската граница да е приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС

"Чрез целеви мерки, които да бъдат открити и за други заинтересовани страни членки"

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Брюксел, 26 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС чрез целеви мерки, които да бъдат открити и за други заинтересовани страни-членки". Това се казва в писмо на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до европейските лидери за миграционната политика. Поводът за него е предстоящият на 9 и 10 февруари специален Европейски съвет в Брюксел, посветен на миграцията. 
В писмото се пояснява, че мерките включват разполагане на служители на "Фронтекс" и оборудване, мобилизиране на европейски фондове в подкрепа на засилването на граничните капацитет и инфраструктура на страните от ЕС, средства за наблюдение и двустранно финансиране, включително чрез доброволни механизми за солидарност.

Днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза точно обратното - че Комисията е против финансирането на оградата по границата между България и Турция и изтъкна като причина, че страните членки са орязали предложения от нея бюджет за охрана на външните граници.

Миграцията е предизвикателство, на което трябва да дадем европейски отговор, пише Фон дер Лайен. Този отговор обаче може да не бъде успешен, докато не бъде одобрен новият Пакт за миграцията и убежището. Тя предлага също така разполагане на служители на "Фронтекс" и съвместно патрулиране в подкрепа на управлението на границите на Западните Балкани.

Това трябва да стане чрез сключване на споразумения с актуализиран статут с Албания, Черна гора, Сърбия и Босна. Трябва да бъдат достигнати 100 процента регистрация на незаконните пристигания на гражданите на трети страни на външните граници на ЕС, се казва още в писмото.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна