Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е хубаво да се зачерква по такъв начин технология, която представлява голям потенциал за България"

Михаил Кръстев: България може да се превърне в блокчейн хъб и да привлича много инвестиции в тази сфера

Държавата и политическите партии да защитават българската индустрия и подобни иновативни технологии, призова икономистът

Михаил Кръстев
Снимка: БГНЕС

България със своя IT капацитет и специалисти би могла да се превърне в блокчейн хъб, да привлича много инвестиции в тази сфера и това да бъде индустрия с голяма добавена стойност.

Това мнение изрази в интервю за БНР Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики.

"Дубай се е превърнал в такъв блокчейн хъб. Там властите са позволили вече закупуване на имоти чрез криптовалути. Когато искаме да се превърнем в център на такава иновативно технология, а не просто да си пишем съобщения с Илон Мъск, то трябва да подходим отговорно и държавата и политическите партии да защитават българската индустрия и такива иновативни технологии", заяви Кръстев.

Според него се приписва негативен характер на една иноваторска и революционна технология - т.нар. блокчейн, която вече се използва масово в различни бизнеси, включително в традиционното финансово дело.

"Не е хубаво в България да се зачерква по такъв начин. (…) Категорично не можем да говорим, че криптовалутите са някакъв зловреден начин за финансиране на българската политическа система."

"Когато говорим за един съдебен казус, той не би трябвало да бъде пиарство и кампания, чии пиари са по-добри в една такава битка. Затова има съд. Съдът да прецени дали има престъпление, или не. Въобще не трябва да говорим за никаква пиарска кампания. Пиарската кампания трябва да бъде по "изчистването" на една технология, която представлява голям потенциал за България", смята Михаил Кръстев.

В предаването "Преди всички" икономистът посочи, че технологията е много неподходяща за извършване на престъпленията, които претендира прокуратурата.

Да се финансират тероризъм или пране на пари чрез криптовалути е неподходящ избор, твърди Кръстев.

България не може да осъществява самостоятелна регулация по отношение на криптовалутите. Ще следва това, което прави Брюксел по тази тема, поясни той.

"Регулациите винаги следват технологията. Това е още от създаването на биткойн."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна