Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка блокира Кипър. Синдикатите: Тя е само началото на борбата

Протест в Никозия по време на националната стачка в Република Кипър след неуспешните преговори по индексацията на заплатите, 26 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната стачка, която блокира Кипър в четвъртък, е само началото в борбата за пълното възстановяване на индексирането на заплатите и тя ще продължи "с каквито средства и с каквото е необходимо", обявиха 12-те синдиката, които участваха в нея.

Тричасовата акция се превърна в една от най-мащабните в страната от 50-те години на миналия век.

"Работниците подлагат гърба си, за да може икономиката да стъпи на краката си", заяви генералният секретар на най-големия кипърски синдикат ПЕО Сотирула Хараламбус на многохилядния митинг в Никозия, който бе кулминация на националния протест.

"Няма да се откажем от автоматичната индексация на заплатите, не преговаряме за правата на работниците", бяха посланията в изказванията на синдикалните лидери.

Хиляди работещи от целия обществен и частен сектор, включително държавни служители и журналисти, излязоха по улиците с искане за пълното изплащане на надбавката за издръжка на живота в заплатите в съответствие с ръста на инфлацията.

В момента това би означавало увеличението им с почти 9%. Според действащата от пет години практика размерът ѝ е половината от тази ставка.

Преговорите за ново споразумение между социалните партньори през миналата седмица завършиха неуспешно.

В приетата обща декларация, която синдикатите връчиха на социалния министър Кириакос Кусиос, се иска и да се разшири прилагането на колективните трудови договори, така че те да покриват 80% от пазара на труда.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!