Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеонаблюдението носи повече вреди, отколкото ползи

Доц. Стойчо Стойчев: Референдумът работи за предизборната кампания на ИТН, както и да се пакетира

Гласуването и с бюлетини ще увеличи избирателната активност

Слави Трифонов
Снимка: Facebook /ИТН

“Както и да пакетират ИТН референдума, който предлагат, очевидно неговият смисъл е да работи за предизборната кампания на ИТН, а не толкова за постигане на заявените цели, тъй като се обявява точно в този момент“.

Това каза в интервю за БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

“При ИТН ерозията в подкрепящите ги избиратели е значителна, те не успяха да влязат в парламента на последните парламентарни избори. Всяка такава инициатива цели да ги съживи електорално, като вземе назаем и малко от популярността на самия президент“, казва още той и посочва:

“Независимо от вчерашното изявление, че президентът няма нищо общо с подготвения референдум, лобирането за президентска република в условията на предизборна кампания, няма как да не прави релации с президента, което пък от ИТН като цяло целят през последните години“, казва в ефира на “Нашият ден“ доц. Стойчо Стойчев.

Според него при самото конституиране на Народното събрание е било ясно, че то не е в състояние да излъчи мнозинство:

На подобен фрагментиран парламент не му е и работа, без ясно мнозинство в него, да върши каквото и да било, да не говорим за съдебна реформа или реформа в някоя друга от важните системи на страната.

Всички политически партии в парламента бяха наясно, че предсрочни избори ще има. Бяха наясно с това още към 7-8 октомври, след като бяха обявени окончателните резултати по парламентарни групи и беше ясно, че ИТН не влиза в парламента и няма как да се формира устойчиво мнозинство на базата на трайна коалиция“, посочва още той.

Промените в Изборния кодекс

“На практика това е връщане в избирателната система от началото на 2021 г. Не е толкова промяна, колкото премахване на една промяна, която също беше направена посред нощ и на коляно в един от предишните безплодни парламенти“, коментира той в ефира на “Нашият ден“.

Според доц. Стойчев “връщането на възможността да се гласува с бюлетина ще доведе до увеличаване на избирателната активност“:

“Не виждам основание да се твърди, че ниската избирателна активност се дължи на апатия, по-скоро ниската избирателна активност през последните два избора се дължеше на изцяло машинното гласуване.

Предполагам, че новите 400-500 хил. души, които ще се върнат към урните, ще променят малко или много баланса на силите в следващото Народно събрание и това няма да е в полза на т.нар. “машинни партии“.

Смятам, че в следващия парламент ще има променен баланс на силите и ще излезем от тази мъртва точка на неспособност да се състави работещо мнозинство. Какво ще бъде новото мнозинство и какъв ще бъде неговият състав, до голяма степен ще зависи от това дали малки партии ще успеят да влязат, да минат бариерата от 4%“.

Спорен него видеонаблюдението “носи повече вреди, отколкото ползи“:

“В момента се водят абсолютно основателни дебати, че ако това видеонаблюдение е общодостъпно, търговците на вот ще могат по-добре да контролират кой е отишъл и кой не е отишъл да гласува. И ще могат да плашат избирателите, че ще ги наблюдават чрез камерите как гласуват.

От друга страна, даваме си сметка, че при 12 000 секции винаги ще излезе някакво видео с някой, който нещо прави, което после ще се разпространява медийно, за да се дискредитира изборния резултат. Дори е възможно да се инсценира и предварително да се заснемат такива видеа, защото е много лесно в една класна стая да снимаме произволни хора и да кажем след изборите, че това са секции, в които се случват манипулации“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!